Duben 2024
PoUtStČtPaSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Anketa
Pravidlo horizontu by se mělo:
Hledat
Kontakt
Zdeněk Kincl
IcemanZZZ@sendme.cz
ICQ: 236910392
Světový šampionát F3F 2012 Kap Arkona Německo
První oficiální mistrovství světa v kategorii F3F úspěšně zahájeno... Během dnešního letového dne byly podmínky téměř ideální - polojasno, fučelo, i když teplo v těchto severních šířkách asi zrovna moc nebylo. V celkovém počtu téměř šedesáti soutěžících se podařilo odlétat úctyhodných pět kol. Doposud nejrychlejší čas soutěže 37.22 zaletěl ve třetím kole Lukas Gaubatz, který se pravděpodobně zařadí na dosavadní první místo. Jak už to tak na svahu bývá, letové časy byly poměrně rozptýlené do širokého intervalu. Ty nejhorší se pohybovaly okolo 75 vteřin. Naši zástupci si nevedou nikterak špatně, pohybují se v lepší polovině startovního pole. Konkurence je zde obrovská, startovní pole obsahuje nejedno známé jméno. Online přenosy rozhodně stojí za podívání a pořadatelům za ně patří velké díky. Velkou výhodou je i možnost jejich sledování ze záznamu. Ze záběrů je snadno patrný naprosto odlišný způsob lítání na útesu u moře s bázovými zatáčkami typu rohlík. Pokud chcete nasát alespoň trošku místní atmosféry, můžete zkusit Google maps a jejich Street View. Pár fotek naleznete na stránkách rakouského týmu. Tak snad se bude stejně dařit i zítra.

Dosavadní výsledky pro jednotlivé rundy: Kolo I | Kolo II | Kolo III | Kolo IV | Kolo V

-------------------- 9.10.2012 (9:40) --------------------
Konečně doplněny výsledky pátého kola. Dosavadní pořadí po pěti kolech: 1. Stefan Hölbfer, 2. Lukas Gaubatz, 3. Andreas Herrig. Naši kluci: 26. Radek Plch, 31. Filip Kalenský, 33. Jarda Vojta.

-------------------- 9.10.2012 (10:55) --------------------
Zatímco tady v Česku téměř ani nefukoune, podle předpovědi počasí to na Arkoně bude dnes pěkně foukat. Západní vítr bude gradovat okolo 14 hodiny a bude dosahovat průměrné rychlosti 16 m/s s nárazy přes 23 m/s. To bude jízda... BTW: Pořadalé se opravdu činí, už začali vkládat do záběrů i informační grafiku.



-------------------- 9.10.2012 (22:35) --------------------
Druhý soutěžní den oficiálního mistrovství světa kategorie F3F v Kap Arkoně by se dal dost výstižně popsat slovy TOTÁLNÍ MASAKR... Předpověď počasí se do puntíku vyplnila. Tak jako v pondělí foukal západní vítr a létalo se na svahu s pracovním názvem "Turbulator". Zrána foukal vítr o rychlosti okolo 15 m/s, který v průběhu závodů ještě dále sílil až k brutálním 23 m/s. Udržet a zahodit model při takto silném větru již není žádná prča. U jednoho soutěžícího jsem zahlédl klasickou prutovou anténu, která se pod silným větrem pěkně prohýbala. Mimo to, jak již název kopce napovídá, vítr byl navíc pěkně turbulentní, což způsobovalo pilotům nemalé problémy. Modely hopsaly jak střelené svině. Každý gram balastu měl hodnotu zlata... Při takovýchto povětrnostních podmínkách byly co chvíli k vidění nebezpečné manévry a situace. Ani pořádná helma, páteřní pás a huňatá bunda by patrně nezabránila jisté smrti při zásahu přihlížející osoby nějakým zbloudilým modelem. Dnes se podařilo přidat další čtyři kola. I když by se jich stihlo odlétat patrně ještě více, Jury se kvůli stáčejícímu se větru a hrozivě vyhlížejícímu dešťovému mraku rozhodla pro dnešek soutěžní lety ukončit. Pořadí na prvních třech místech se vůbec nezměnilo: 1. Stefan Hölbfer, 2. Lukas Gaubatz, 3. Andreas Herrig. V týmech je pak pořadí následující: 1. Německo, 2. Rakousko, 3. Francie. Po dnešním soutěžním dnu si Radek polepšil o dvě místa, Filip o jedno. a Jarda o čtyři pohoršil. V týmech je pak český tým na desátém místě. Dále se Lukasovi Gaubatzovi podařilo zalétat v sedmém kole nový nejrychlejší čas soutěže - 32.81 vteřiny, což je při poctivé 100 metrové bázi naprosto něco neuvěřitelného. Myslím, že dnešní den se zapíše mnoha soutěžícím do paměti jako vysněný svahařský ráj...

Dosavadní výsledky pro jednotlivé rundy: Kolo VI | Kolo VII | Kolo VIII | Kolo IX

-------------------- 11.10.2012 (6:05) --------------------
Podle předpovědi počasí se měl dosavadní západní vítr v průběhu středečního dne stáčet k severozápadu. Proto pořadatelé zaveleli přesunout se na vhodnější svah s pracovním názvem "Windtunnel". Silný vítr z předešlého dne "zeslábl" na příjemných 10 m/s a byl bez výraznějších turbulencí. V porovnání s úterními podmínkami byla středa procházka rajskou zahradou. Rozdíly v letových časech jednotlivých soutěžících se zmenšily. Ti nejlepší zalétali deset průletů lehce pod 40 vteřinami. Fakt, že Češi mají zlaté ručičky, je ostatně patrný i z toho, že nemalý počet soutěžících na šampionátu létá s českými modely Pike Precision či Stinger. Svahovým "standardem" je však celosvětově osvědčený Freestyler 4. Během celého dne se podařilo odlétat pět kompletních kol. Rozlétalo se i kolo šesté, avšak kvůli zapadajícímu sluníčku, které svítilo přesně přes levou bázi, byla soutěž z důvodu bezpečnosti ukončena. Třetí skupina bude dolétávat kolo ve čtvrtek ráno. Představu o tom, jak se míchá pořadí na prvních čtyřech místech, si můžete udělat z grafu dole. Ve skutečnosti se zde točí pořád ta samá jména... A co se týče našich, Radek je aktuálně na 26. místě, Filip na 29. místě a Jarda na 37. místě. V týmech jsme stále na 10. místě.



Velice pěkné fotky ze šampionátu naleznete na webu francouzského týmu: Den I | Den II Den III

Dosavadní výsledky pro jednotlivé rundy: Kolo X | Kolo XI | Kolo XII | Kolo XIII | Kolo XIV

-------------------- 11.10.2012 (11:30) --------------------
Pro nedostatečnou sílu větru (variábl okolo 3m/s) se dnešní lety ruší. Pokračovat se bude v pátek ráno dolétáním patnáctého kola. Podle předpovědi má foukat východní až jihovýchodní vítr s rychlostí okolo 7 m/s.

-------------------- 13.10.2012 (8:30) --------------------
Pátý soutěžní den mistrovství si nachystal pro soutěžící modrou blankytnou oblohu s jihovýchodním větrem o rychlosti 12 m/s. Hned z rána si dolétávala třetí skupina soutěžících své lety patnáctého kola, na které si museli od středečního večera počkat. Z počátku byly letové podmínky pro všechny soutěžící stejné a letové časy poměrně vyrovnané, avšak jak už to tak bývá na jižních kopcích, v průběhu dne začaly do pořadí promlouvat bubliny. Jednu moc pěknou bublinu do puntíku využil v dvacátém soutěžním kole Stefan Hölbfer, kdy zaletěl nový rekord mistrovství 31.93 vteřiny. Původně jsem si myslel, že zdejší jihovýchodní kopec by mohl lépe sedět našemu způsobu létání a posunout naše kluky v pořadí trošku výše, což se však bohužel nestalo. V šestnáctém kole Radek neukočíroval svého Pika a pověsil ho na pravé bázi na strom. Zbytek soutěže byl nucen létat s náhradním érem. A nebyl rozhodně jediný. Zničených letadel bylo za celý den poměrně dost. V kole sedmnáctém sklidil velký ohlas Filip, který při startovní houpačce zavadil o zem a za část křídla a výškovky se mu zachytilo roští. Jelikož se to stalo ještě před zahájením měřeného letu, Filip mohl bez diskvalifikace nalétnout do báze. I s aerodynamickou brzdou to letěl za necelých 83 vteřin. Celkově se během pátku podařilo odlétat krásných pět kol. Pořadí: 1. Lukas Gaubatz, 2. Stefan Hölbfer, 3. Martin Herrig. Z našich pak Radek 27. místo, Filip 31. místo a Jarda 32. místo. V sobotu dopoledne se pokusí organizátoři odlétat ještě pár kol na západním kopci u města Dranske. Od 18 hodiny můžete na webu sledovat přímý přenos z vyhlášení výsledků a předávání cen...



Výsledky pro jednotlivé rundy: Kolo XV | Kolo XVI | Kolo XVII | Kolo XVIII | Kolo XIX | Kolo XX

-------------------- 14.10.2012 (6:15) --------------------
První oficiální mistrovství světa kategorie F3F pro rok 2012 skončilo. Ale vezměme to hezky popořádku. Na sobotu byly naplánovány ještě poslední soutěžní lety. Zrána sice ještě trošku pršelo, ale nakonec se počasí umoudřilo a mohlo se opět vyrazit na západní svah u města Dranske, kde se létalo první dva dny šampionátu. I když foukalo okolo 12 m/s, šlo to místy dost z boku, a proto byly lety v porovnání s předešlými dny výrazně pomalejší. Za časy okolo 50 vteřin mohl být každý rád. Bez větších komplikací se stihla odlétat další tři kola. Poté organizátoři soutěžní lety ukončily a od 18 hodiny proběhlo v Rügenhofu vyhlášení výsledků a předání cen vítězům: Šampionát zaslouženě vyhrál Stefan Hölbfer, druhý se umístil Lukas Gaubatz a třetí místo obsadil Martin Herrig. I naši kluci bojovali statečně a nakonec se umístili na 27. místě (Radek), 30. místě (Filip) a 32. místě (Jarda). Z mého pohledu byl však šampionát šampionátem dvou mužů - Lukase Gaubatze a Stefana Hölbfera, kteří se neustále přetahovali o nejvyšší příčku. Jejich výkony byly naprosto vyrovnané, o čemž hovoří i konečný přepočet bodů na vítěze: 100 % vs. 99.46 %. Martin Herrig prokázal pevné nervy, kdy na bronzovou medaili útočil po prvním kole až ze dvanáctého místa. Z pohledu týmů byla vidět naprostá dominance německého a rakouského týmu. Díky lepším bodům od Helge Borcherta ten německý nakonec zvítězil. Je vidět, že tihle borci mají na zdejší způsob létání (silný vítr, nízký kopec, ostrá hrana) dobře natrénováno. Na jejich lety byla radost pohledět. Po startovní houpačce dokázali nabrat vždy vyšší výšku a jejich lety byly naprosto plynulé. Český tým se nakonec umístil na krásném 9. místě. Další mistrovství světa F3F se bude konat až v roce 2014 ve slovenských Donovalech, evropský pohár pak na téže místě o rok dříve. Letu zdar a tomu tichému obzvláště!

Výsledky: Kolo XXI | Kolo XXII | Kolo XXIII | Celkové výsledky | Výsledky týmů
Zdeněk Kincl | 8.10.2012
Bleskovky
30.9.2021 V sobotu 2.10. se pokusíme odlétat odložené svahové soutěže. V sobotu po soutěži rozhodneme, zda budeme závodit i v neděli.

15.4.2021 Kvůli vládním nařízením jsme nuceni odložit naši jarní svahovou novoměstskou soutěž č. 524 na dobu, kdy bude možné oficiálně pořádat soutěže. S ohledem na vlastníky luk a plánovaným senosečím to patrně bude až na podzim.

29.9.2019 Výsledkovka z MČR F3F 2019 ve výsledkových listinách + fotky od Tomáše.

29.9.2019 Záznam z NATO Days sobota a neděle.

23.9.2019 Propozice na MČR F3F 2019.

19.9.2019 Obě odložené soutěže č. 512/513 se překládají na tuto neděli 22.9.2019.

13.9.2019 Kvůli nepříznivé předpovědi rušíme sobotní soutěž č. 605.

10.9.2019 Propozice na víkendové svahové soutěže v Novém Městě.

29.3.2019 Richard kvůli špatné předpovědi počasí překládá soutěž č. 512 na nový termín 1.5.2019.

3.10.2018 Mistrovství světa v kategorii F3F se blíží, předzávod začíná již 6.10., mistrovství pak trvá až do 13.10. Přímý přenos ze svahu by měl dostupný na oficiální stránkách. České barvy budou hájit Dan, Jirka a Radek, tak držme palce!

19.4.2018 Kvůli nepříznivé předpovědi počasí pořadatelé překládají soutěže č. 524 a 528 na termíny 5. a 6. 5.

16.4.2018 Fotky ze sobotní soutěže LMK Louny u Rogera.

29.10.2017 Fotoreportáž z poslední soutěže F3F 2017 si můžete přečíst u Honzy Fíly.

13.10.2017 Míra Trsek kvůli špatné předpovědi ruší víkendovou soutěž v Liberci.

6.10.2017 Pár postřehů a fotek z MČR F3F si můžete přečíst a prohlédnout u Honzy Fíly.

25.9.2017 Výsledkovka z MČR F3F 2017. Fotky u Rogera.

26.8.2017 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

15.8.2017 Reportáž z ME v letecké akrobacii v Chotěboři najdete na airzone.tv.

14.8.2017 Pár slov z MS F3B 2017 létané v Jeseníku si můžete přečíst na lomcovak.cz. Fotky u Tomáše.

11.8.2017 Richard Kohl překládá metujskou soutěž F3F č. 550 na neděli 3.9.

20.4.2017 Propozice na naši novoměstskou soutěž najdete zde.

20.4.2017 Richard Kohl (MK Česká Metuje) plánuje odlétat soutěž č.480 v Ústí nad Orlicí na svahu u Černovíru (propozice).

18.10.2016 Reportáž z poslední letoštní soutěže F3F v Liberci na F3F.cz.

21.9.2016 Propozice na MČR F3F 2016 na Rané od Jirky.

5.9.2016 Propozice na sobotní soutěž v Novém Městě.

1.9.2016 Richard láká na nedělní soutěž na Řetové.

30.8.2016 Pár fotek z 22. ročníku JETI model meetingu.

23.6.2016 Report ze soutěže na Řetové na Kopcoletech.

25.5.2016 Reportáž o úspěchu českých svahařů ve Francii na oprášených Kopcoletech.

25.5.2016 Petr Lokvenc zve na soutěž v Úpici. Pozor na změnu místa srazu.

24.5.2016 V sobotu na Rané 5 kol, v neděli 4 kola. Reportáž u Jirky.

21.4.2016 Reportáže z víkendových soutěží na Rané u Jirky Bačinského.

20.4.2016 Doplněny výsledky z víkendových soutěží.

21.2.2016 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2016.

10.10.2015 Pár řádků z MČR F3F 2015 naleznete u Jirky, fotky u Tomáše a výsledkovou listinu zde.

7.10.2015 Richard Kohl přichází s nabídkou kvalitní F3F soutěže v Polici nad Metují.

6.10.2015 Soutěže č. 569 a 570 (Litomyšl, Ústí nad Orlicí) se z organizačních důvodů překládají na nový termín 24. a 25. 10.

23.9.2015 Propozice na MČR F3F 2015

14.9.2015 Jan Fíla oznamuje, že v neděli 20.9.2015 se koná na Rané u Loun svahová soutěž F3F O Pohár ČSA (v kalendáři nenajdete). Sraz v 8:30 u Skleníku.

7.9.2015 Pozvánka na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

3.9.2015 Podzimní soutěž na Větrníku ve dne 12.9.2015 se z organizačních důvodů ruší.

3.9.2015 Richard Kohl posílá pozvánku na sobotní soutěž.

18.8.2015 Již tento víkend EXFC 2015. Opět po dvou letech jedinečná akrobatická sešlost u Znojma.

18.6.2015 Richard Kohl zve na sobotní soutěž, která se bude létat netradičně v Ústí nad Orlicí (propozice).

12.4.2015 Fotografie ze soutěže Raná Open 2015 od Tomáše Wiklera.

10.4.2015 Propozice na sobotní soutěž F3F v Novém Městě na Moravě.

1.2.2015 Doplněn kalendář soutěží F3F na rok 2015.

1.10.2014 Reportáž z letošního MČR F3F si můžete přečíst na f3f.cz. Fotky pak naleznete u Tomáše Winklera.

8.9.2014 Pozvánka na 53. ročník Podzimního svahu v Novém Městě na Moravě.

1.9.2014 Propozice na letošní MČR F3F od Jirky Bačinského.
Počasí

Všechna práva vyhrazena www.svah.jecool.net
2005-200x